Вегетативно размножаване при цветята и растенията в градина

Независимо дали става дума за растенията в градината, цветята в саксията или на двора пред блока, то добре е да знаете някои подробности около грижата за тях. Така например от значение е начинът на размножаване на някои цветя и растения, отглеждани в домашни условия. Видовете размножаване при растенията биват няколко типа и те са – размножаване, чрез разделяне, размножаване, чрез резници, размножаване, чрез коренища, размножаване, чрез стъблени резници и размножаване, чрез луковици.

Конкретно ще се спрем на вегетативното размножаване:

  1. При размножаване, чрез разделяне – този метод се използва при стари растения с многогодишно размножаване. Те образуват повече стебла, които имат нужда от възстановяване. За целта се извършва разделяне през почвения етап или в докато започва вегетацията. Растението се подкопава с помощта на остър предмет се разделят частите му, всяко трябва да остане с коренче и поне едно стебло с вегетационен връх.
  2. При размножаване, чрез стъблени или листни резници  – това става, чрез части от млади стебла с 3 или 4 възела. През долния отрез се прави с 2 мм от възлите. Резниците се поставят във влажен пясък или вода на дълбочина от 2 см. За да стане по-бързо резниците се съкращават. Следва покриването им със стъклено покритие, което да пропуска светлина, но в същото време да задържа въздуха. Така цветя като саксийните (сансевиера, теменужка) могат да се размножават само от лист и дори част на лист. Те пускат корен лесно и само във вода.
  3. Размножаване, чрез луковици – в случаи, че растението е луковично се извършва през периода на почивка. За растенията, на които листата изсъхват през лятото (каквото е лалето), отделянето започва, когато листата пожълтеят. За растенията, запазващи листата си през този етап (какъвто е амаралиса), отделянето започва след прецъфтяване.