Карамфилът цъфти най-много през юли

Карамфилът е известен и с латинското Dianthu. Той е растение от рода на покритосеменни и семейството на Карамфилови. Другото им наименование е Caryophyllaceae. Срещат се основно в Азия и Европа, а на места и в Северна Африка.

Карамфилът предпочита топлите и слънчеви места, но и не прекалено горещи. Градинският карамфил се отглежда основно като декоративно растение.

Многогодишното цвете е тревисто и може да бъде развъждано, както в градината, така и в саксия, на верандата, за алпинеум и т.н. Размножаването на карамфилите става, чрез семената и рядко вегетативно, чрез метода на стъблени резници. Последните се засяват през месец април и в месец май. Желателно е засаждането на карамфили да се направи до края на месец юли и при височина до 12 см. Ако карамфилът бъде засаден по-късно има вероятност да образува разклонения, а роя на цветовете му рязко да намалее в следващата година. Растението карамфил се подхранва през всички месеци, освен тези, в които цъфти – август и юли.

Красотата на това растение създава и различни приказки и легенди за него. Една такава е тази, която разказва, че карамфилът поникнал на мястото, където паднала стрелата на богиня Артемида.

Друга приказка свързва създаването на карамфила с планината Олимп в Гърция, където всяка утрин и на всеки залез слънцето озарявало върховете й в цветовете, в които днес се отглеждат истинските карамфили.

Не по-малко интересна е и легендата, която разказва, че това е любимото цвете на древногръцките богове, а зад това твърдение стои и самото му име, което значи цвете на богове.